Klopt je banksaldo? |
Geplaatst door Karen op Dec 09 2020 |
Alle "geld" rekeningen waarmee je betaald of spaart horen bij je liquide middelen. Ook je PayPal rekening en de tussenrekening voor Mollie.
En deze rekeningen, de saldo's, moeten kloppen. Alle zakelijk betaal- of spaartransacties moeten verwerkt zijn in je boekhouding. Ook als je privé geld overmaakt of betaald via een zakelijke rekening moet dit worden verwerkt.
Het loont de moeite om regelmatig echt kritisch naar je saldo's te kijken want kleine foutjes sluipen er zomaar in.
Zo kan je bijvoorbeeld mogelijk eens een bedrag net verkeerd hebben overgenomen, en heb je misschien ergens xx,59 i.p.v. xx,95 ingevoerd.
Als je de gewoonte hebt om je saldo's regelmatig goed te controleren dan valt het al snel op dat het getal achter de komma niet klopt en kan je het foutje vrij vlot terug vinden.
Als je dat dit hele jaar nog niet gedaan hebt, dan wordt het wel een hele klus om uit te vinden waar het foutje zit.
Als eerste moet je weten in welke maand de fout zit.
Heb je altijd alles goed bijgehouden dan weet je dat het in de afgelopen periode moet zitten, weet je dat niet dan vergelijk je de saldo's per maand met elkaar. Ik ga in dit blog uit van de zakelijke betaalrekening. Uiteraard geldt hetzelfde voor alle andere rekeningen.
Ga in e-boekhouden naar je boekhouding, links in het menu vindt je dan onder overzichten het grootboek.
Als je hiervoor kiest kan je aangeven voor welke grootboek(en) je een overzicht wilt en over welke periode. Bij het zoeken van een foutje zou ik voor maximaal een maand gaan. Selecteer bijv. de laatste maand, december 2020. En klik op verder.
Je krijgt nu alle transacties die geboekt zijn binnen dat grootboek.
Je ziet op de 1e rij het openingssaldo. Dit is het bedrag waarmee deze periode is gestart. Heb je een transactie overzicht van je bank voor de maand december dan zie je op dat overzicht wat je saldo was op 1 december. Klopt dit met je openings saldo? Zo nee, dan weet je dat je een maand terug moet en hoef je nog niet in deze maand te gaan zoeken. Zoek de periode waarbij je openingssaldo klopt.
Bij een positief saldo staat je openingssaldo in de linker kolom, onder Activa.
Helemaal onderaan op de laatste regel, staat het saldo. Dit is je eindsaldo. Vaak zal dit saldo in je rechterkolom onder passiva zijn gezet, omdat een grootboek uiteindelijk altijd in balans moet zijn. Onder aan de streep zie je voor zowel de activa als de passiva hetzelfde bedrag.
Is je beginsaldo plus alle bijschrijvingen meer dan wat er is afgeschreven (je eindsaldo is hoger dan het beginsaldo) dan komt je eindsaldo rechts te staan zodat beide kolommen weer in balans zijn.
Als je beginsaldo klopt, maar je eindsaldo niet, dan moet je de fout dus in deze periode zoeken.
Check om te beginnen grofweg even de boekingen, zie je zo al wat er mis is? Zijn alle inkomsten in de linkerkolom en alle afschrijvingen/betalingen in de rechterkolom? Als deze 1e snelle check zo niets oplevert raad ik je aan de transacties van je bank zelf even uit te printen en ook in de boekhouding een export te maken van alle transacties en deze ook uit te printen zodat je de 2 overzichten op papier naast elkaar kan leggen.
In e-boekhouden zie je hiervoor rechts bovenin 3 knoppen staan. Zelf kies ik altijd voor excel, dat werkt het makkelijkst. Maar als je meer fan bent van een pdf kan dat natuurlijk ook. Print het overzicht uit.
Leg nu de overzichten van de bank en e-boekhouden naast elkaar. Bekijk de transactie die als 1e op je bankoverzicht staat en zoek deze transactie ook op in je grootboekoverzicht van het boekhoudpakket. Klopt dit? Zie je de boeking terug en klopt het bedrag? Staat het in de juiste kolom? (inkomsten/bij-boekingen onder activa en betalingen/afschrijvingen onder passiva). Let vooral ook op de bedragen achter de komma, dat er geen kleine typefoutjes ingeslopen zijn. Klopt alles? Dan kruis je op beide overzichten deze boeking door, of je vinkt het af, wat jij fijn vindt. Als je maar op allebei je papieren overzichten duidelijk maakt dat die transactie is gecontroleerd en klopt.
En dan ga je naar de volgende.
Als het goed is, heb je dan uiteindelijk alles van je bank gecontroleerd en afgevinkt op het overzicht van de boekhouding.
Blijft er nog iets over op je boekhouding-overzicht dan heb je dus iets op je bank geboekt wat niet via die rekening is betaald. Deze boeking kun je nu corrigeren en alsnog boeken op de juiste rekening.
Het kan natuurlijk ook zijn dat je een boeking van je bank niet terug kunt vinden in je boekhouding-overzicht. In dat geval ga je zoeken of je die transactie wellicht verkeerd geboekt hebt, of gewoon bent vergeten. Zorg ervoor dat de boeking alsnog correct in je boekhouding komt.
(afbeelding i.v.m. privacy uiteraard wat aangepast, dit is een rabobank bankafschrift en daaronder heb ik de grootboek export van e-boekhouden met excel)
Uiteindelijk moet je alle boekingen van allebei de overzichten hebben afgestreept en zouden de saldo's weer moeten kloppen.
Dit is van belang omdat je bij je jaaroverzicht deze bedragen meeneemt en je ze in je aangifte inkomstenbelasting ook moet opgeven. De banken zelf geven deze saldo's ook door aan de belastingdienst. Correcte cijfers van je liquide middelen zijn dus echt heel belangrijk.
Copyright © 2020 Karen Administratie.
Ik hoop dat je dit blog nuttig vond.
Op en aanmerkingen hoor ik natuurlijk heel graag. Alleen met jullie input kan ik deze mailing optimaliseren tot een perfect en inspirerend medium.
Hulp nodig bij je boekhouding?
Wil je onbeperkt kunnen vragen, sparren? Of wil je graag dat elk kwartaal iemand even naar je boekhouding kijkt? Voor slechts 17,50 euro per maand heb je altijd een boekhouder achter de hand voor al je vragen en persoonlijke hulp. Neem geheel vrijblijvend contact met me op om te horen of dit voor jou interessant is.
Tags: boekhouding, banksaldo, klopt, controleren, banksaldo klopt niet, prive betaling boeken, boekhouden, e-boekhouden, administratie, boekhouder
Laatst vernieuwd: Dec 09 2020 om 9:58 AM
TerugCommentaren
No comment found |
Toevoegen commentaar