De KOR komt eraan...

Geplaatst door Karen op Sep 26 2019
Blog >>

De KOR... iets waar ik veel vragen over krijg en waar ook op de diverse Facebook pagina's nogal wat discussies over lopen.

Wel of niet doen?  Het heeft natuurlijk de nodige haken en ogen. Deze keuze is dus vooral heel persoonlijk. Hierbij een nieuw blog over de KOR met mijn eigen overdenkingen.

 

Hoe zie jij de komende 3 jaar?

 

De belangrijkste vraag is: Hoe zie jij je bedrijf in de komende 3 jaar?
Als je mee wilt gaan doen aan de nieuwe KOR is dat namelijk voor minimaal 3 jaar.  Alleen als je omzet de grens van 20.000,- over gaat dan vervalt de KOR en kan je eerder eruit. Je kan niet volgend jaar bedenken dat je toch liever niet meedoet.. zolang je omzet onder die grens blijft zit je er gewoon voor 3 jaar aan vast.

 

Dus wat ga je doen de komende jaren? Hoe gaat je bedrijf lopen, wat ga je allemaal inkopen en investeren?
Hoeveel komt er binnen, hoeveel gaat eruit?

 

Prijs kan omlaag?

 

Een veel gehoord argument, ik hoef geen btw meer af te dragen, dus mijn prijs kan omlaag.
Daardoor kan ik meer klanten krijgen, zal men eerder voor mij kiezen.

 

Ten eerste denk ik niet dat klanten echt vanwege de prijs voor je kiezen. In mijn ogen is de kwaliteit en service die je biedt vele malen belangrijker. Klanten die echt puur om de prijs bij je komen zijn doorgaans niet de beste klanten.

 

Ten tweede, kan je wel echt omlaag? Veel webshops bijvoorbeeld kunnen helemaal niet zakken met hun prijs. Hun inkopen, de kostprijs van het product, stijgt namelijk ook. De btw die ze niet hoeven af te dragen mogen ze ook niet meer terugvragen.. Als je inkopen stijgen met 21% moet je prijs ex btw net zo goed ook omhoog met diezelfde 21% en komt je verkoopprijs uiteindelijk dus op zo'n beetje hetzelfde neer..

 

De prijs kan wel omlaag als je nagenoeg geen kosten hebt. Als je voor jou dienst nagenoeg niets hoeft in te kopen, dan zijn er ook nagenoeg geen kosten die zullen stijgen en dus zou je wellicht goedkoper kunnen worden.

 

BTW administratie makkelijker?

 

Als je meedoet aan de KOR mag je namelijk geen btw meer aftrekken. Staat tegenover dat je het ook niet hoeft te betalen.
Je hebt geen btw aangiftes meer en je bent niet eens meer verplicht om facturen te versturen. Er zijn dan ook genoeg blogs en adviseurs te vinden die zeggen dat je administratie nu opeens veel makkelijker wordt.

Ok, je hoeft geen btw aangifte meer te doen. Dat klinkt goed maar hoeveel tijd ben je daar nu echt mee bezig? In mijn software is dat 1 druk op de knop. Dus wauw.. dat scheelt me wellicht een halve minuut? (ruim gerekend)

 

Je denkt misschien dat je boekhouding dan minder up to date hoeft te zijn want geen btw aangiftes meer, dus die deadline is weg.
Ok, ja, geen deadline meer. Klinkt goed.
MAAR je moet wel zeker weten wat je omzet is, zeker aan het einde van het jaar als je wellicht toch die 20.000,- aan tikt.. vanaf dat je over die grens gaat moet je BTW heffen en afdragen.. toch fijn als je dat tijdig aan ziet komen.

 

En wie mij kent weet dat ik gruwel van achterstallige boekhouding. Je hebt er niets aan als je aan het eind van het jaar opeens heeel veel boekhouding gaat doen zodat je de inkomstenopgave kan gaan doen. Want je boekhouding moet gewoon kloppen en je wilt aan het eind van het jaar toch echt ook een winst en verliesrekenging maken voor je inkomstenopgave.

 

En toen kwam je er in december achter dat je al vanaf februari te weinig marge hebt.. oeps! daar heb je nu dus niets meer aan.

Dat je met de nieuwe KOR dus veel makkelijker en sneller met je administratie klaar bent, daar geloof ik niet zoveel van. Je boekhouding moet gewoon up to date zijn, je moet weten hoe je bedrijf het doet, je wilt weten welke winstmarges je hebt en of daar nu wel of niet BTW in meegenomen wordt.. in mijn ogen en mijn dagelijkse praktijk is dat echt niet meetbaar qua tijd.  Als je daar wel veel tijdwinst in ziet wordt het wellicht tijd je af te vragen of de manier waarop je de boekhouding doet wel de beste manier is...

 

BTW corrigeren?

 

Stel dat je meedoet aan de KOR, dan mag je dus geen BTW meer terug vragen over investeringen. Dat zal voor iedereen duidelijk zijn.
Maar, wist je dat je BTW moet corrigeren over investeringen in het verleden?

Heb jij de afgelopen jaren geïnvesteerd? Schrijf je nog af op die investering? Dan moet je onder de nieuwe KOR de daarbij horende btw weer terug betalen!

 

Stel je hebt 2 jaar geleden, op 1 januari 2018 een machine gekocht voor je bedrijf en die schrijf je in 5 jaar af.
Feitelijk moet de btw die je toen hebt terug gevorderd ook over die 5 jaar verdeeld worden. Normaal merk je dat niet omdat je het in 1x mag terug vragen.
Maar als je per 1 januari 2020 mee gaat doen aan de nieuwe KOR dan moet je over het jaar 2020 1/5e van de btw over die machine weer corrigeren. En dat moet je ook in 2021 en 2022.

Alleen als het in totaal over minder dan 500,- per jaar gaat hoef je het niet te corrigeren.
 

Ga dus voor jezelf vooral ook na over wat je de afgelopen jaren hebt geïnvesteerd en of je er met de nieuwe KOR wellicht een correctie over moet uitvoeren als je mee gaat doen.

 

Nuttige links:

- Alles over de KOR op de website van de belastingdienst

- Uitleg over corrigeren BTW als je kiest voor de nieuwe KOR:

 

Laatst vernieuwd: Sep 26 2019 om 9:10 AM

Terug

Commentaren

No comment found

Toevoegen commentaar